O‘TKIR YURAK-TOMIR YETISHMOVCHILIGIDA REANIMATSIYA VA INTENSIV TERAPIYA - Abdullayeva Madina Mashrabjon Qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘tkir yurak-tomir yetishmovchiligi (O‘YTY) hayot uchun xavfli bo‘lgan klinik holat bo‘lib, yurakning nasoslik funksiyasi keskin buzilishi natijasida to‘qimalar va hayotiy muhim a’zolarning qon bilan ta’minlanishi yetarli  bo‘lmay  qoladi.  Ushbu  maqolada  o‘tkir  yurak-tomir  yetishmovchiligining etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostikasi, reanimatsiya choralari hamda intensiv  terapiya  tamoyillari  keng  yoritilgan.  Zamonaviy  reanimatsiya  va  intensiv davolash  usullarining  ahamiyati,  shoshilinch  tibbiy  yordam  ko‘rsatish  algoritmlari hamda bemor hayotini saqlab qolishdagi roli halide fikr va mulohazalar yuritiladi va atroflicha javob beriladi.