KREDITNING ROLI VA IQTISODIYOTGA TA'SIRI - Muhammadiyev Kamoliddin G'ulimiddinovch,; Olimova Dilobar Nurkomil qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:      Ushbu  maqola  kreditning  zamonaviy  iqtisodiyotdagi  o'rni  va ta'sirini  ijobiy  va    salbiy  tomonlarini  ko'rib  chiqadi.  Kredit  investitsiyalarni moliyalashtirish, kichik va o'rta biznesni qo'llab-quvvatlash, iste'molni rag'batlantirish va resurslarni samarali taqsimlash orqali iqtisodiy o'sishning muhim dvigateli bo'lib xizmat qiladi. Biroq, nazoratsiz kreditlash moliyaviy pufaklar, inflyatsiya bosimi va muammoli kreditlar o'sishiga olib kelishi mumkin, bu bank tizimi va butun iqtisodiyot uchun jiddiy xavf tug'diradi.  O'zbekiston  2026-yil boshidagi real holat tahlil qilsak:  Markaziy bank asosiy  foiz stavkasini 14% darajasida saqlab, inflyatsiyani jilovlash siyosatini davom ettirmoqda. 2025-yil yakunida inflyatsiya 7,3% ni tashkil etdi.  2026-yilda  esa  taxminan  6,5%  atrofida  bo'lishi  kutilmoqda.  Muammoli  kreditlar    ulushi 2025-yil dekabr holatiga ko'ra 3,5% (jami ~20,5 trln so'm) atrofida barqarorlashgan, ammo Fitch Ratings kabi xalqaro agentliklar 2026-yilda 9–10% gacha o'sish ehtimolini saqlab  qolmoqda.  Xalqaro  tashkilotlarning  prognozlariga  ko'ra,  2026-yilda  YaIM o'sishi 6% atrofida bo'lishi kutilmoqda  – bu barqaror, ammo  yuqori investitsiya va iste'mol talabiga bog'liq.  Maqola xulosasida to'g'ri kredit siyosati  – risklarni qattiq baholash,  moliyaviy  savodxonlikni  oshirish  va  imtiyozli  kreditlarni  samarali loyihalarga yo'naltirish orqali – barqaror o'sishni ta'minlashi mumkinligi ta'kidlanadi. Kredit  iqtisodiy  taraqqiyotning  kaliti  hisoblanadi,    lekin  faqat  muvozanatli  va ehtiyotkor boshqaruv bilan.