ANTIBIOTIKLAR SAMARADORLIGINI OSHIRUVCHI VA NOJO‘YA TA’SIRLARINI KAMAYTIRUVCHI DORIVOR O‘SIMLIKLAR - N.N. Yormuxamedova; Mirazim Lapasov; Usmonova Bibiniso; Sariyeva Xosiyat (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada antibiotiklar samaradorligini oshirish va ularning nojo‘ya ta’sirlarini kamaytirishda dorivor o‘simliklarning o‘rni tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda antibiotik rezistentlikning ortishi va antibiotiklar bilan bog‘liq toksik asoratlar fitoterapiyani yordamchi davolash usuli sifatida o‘rganishni dolzarb masalaga aylantirdi.  Maqolada  dorivor  o‘simliklarning  antibiotiklar  bilan  sinergik  ta’siri, farmakodinamik  va  farmakokinetik  mexanizmlari  hamda  klinik  ahamiyati  ilmiy manbalar asosida yoritilgan.