O‘ZBEKISTONDA ALLERGIK RINITNING TARQALISHI VA KLINIK XUSUSIYATLARI (SHAHAR VA QISHLOQ AHOLISI MISOLIDA) - Esonova Orzigul Shamshiddinovna; Abduraxmonov Xasan Baxodir o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: So‘nggi o‘n yilliklar davomida O‘zbekistonda aholi salomatligiga alohida  e’tibor  qaratilib,  keng  ko‘lamdagi  epidemiologik  tadqiqotlar  jilosi  ko‘plab kasalliklarning tarqalish ko‘rsatkichlarini aniqlashda muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ularning orasida allergik rinit ham bor bo‘lib, bugungi kunda u aholi salomatligiga zarar  yetkazuvchi  asosiy  kasalliklardan  biriga  aylangan.  Bu  kasallik  nafaqat  katta yoshdagilar, balki bolalar va o‘smirlar, shuningdek har xil hudud aholisi orasida tez-tez uchrab turadi. Allergik rinit — burun shilliq qavatining haddan tashqari sezgirligi va  ayrim  tashqi  allergenlarga  reaksiya  qilib,  doimiy  yoki  mavsumiy  burun  bitishi, aksirish, burun oqishi va qichishishi bilan namoyon bo‘ladigan kasallikdir.