INSON PSIXIKASINING SHAKLLANISHIDA IJTIMOIY MUHITNING O‘RNI VA AHAMIYATI - Muladjanova Mohitabonu (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya:  Ushbu  maqolada  inson  psixikasining  shakllanishida  ijtimoiy muhitning hal qiluvchi o‘rni keng yoritilgan. Psixik rivojlanish biologik, ijtimoiy va psixologik omillarning o‘zaro ta’siri orqali kechadi. Inson tug‘ilgandan boshlab oilaviy munosabatlar, ijtimoiy muloqot, ta’lim jarayoni, madaniy qadriyatlar va jamiyatdagi ijtimoiy rollar uning dunyoqarashi va psixik funksiyalarini shakllantiradi. Maqolada Vygotskiy, Erikson, Bandura kabi olimlarning ijtimoiy rivojlanish haqidagi qarashlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bolalikdan kattalikka qadar bo‘lgan davrlarda shaxsning xulq-atvori,  idroki,  xotirasi,  tafakkuri  va  emotsional  barqarorligi  ijtimoiy  omillar ta’sirida  qanday  o‘zgarishi  bayon  etiladi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki, sog‘lom ijtimoiy muhit shaxsning moslashuvchanlik, o‘ziga ishonch, kommunikativ qobiliyat  va  psixologik  barqarorlik  kabi  sifatlarini  rivojlantiradi.  Aksincha,  salbiy muhit  psixik  jarayonlarning  sustlashuvi,  emotsional  notinchlik  va  ijtimoiy moslashishdagi  qiyinchiliklarga  olib  kelishi  mumkin.  Maqola  yakunida  sog‘lom ijtimoiy muhitni shakllantirish bo‘yicha takliflar berilgan.