SURUNKALI YALLIG‘LANISH KASALLIKLARINING AYOLLAR REPRODUKTIV SALOMATLIGIGA TA’SIRI - BAKHODIROVA RUKHSORA AKHTAMJONOVNA, (TADQIQOTLAR, 2026)
Surunkali yallig‘lanish jarayonlari ayollar reproduktiv tizimida keng tarqalgan patologik  holat  bo‘lib,  ular  nafaqat  o‘z-o‘zida  jiddiy  klinik  ahamiyatga  ega,  balki reproduktiv  salomatlikning  uzog  muddatli  buzilishlariga,  jumladan,  bepushtlik, homiladorlikdagi  asoratlar,  chala  tug‘ilish  va  perinatal  yo‘qotishlar  sababchisi sifatida  namoyon  bo‘ladi.  Ushbu  maqolaning  maqsadi  –  turli  etiologiyadagi (infeksion,  autoimmun,  idiopatik)  surunkali  yallig‘lanish  jarayonlarining  ayollar reproduktiv  funktsiyasiga  ta’sir  mexanizmlarini,  klinik  ko‘rinishlarini  va  mumkin bo‘lgan salbiy oqibatlarini tahlil qilish. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, vaqtida aniqlanmagan  yoki  etarli  darajada  davolanmagan  surunkali  yallig‘lanish  tashxisli ayollarda  reproduktiv  yoshi  tugaguniga  qadar  reproduktiv  funktsiyaning  pasayishi ehtimoli sezilarli darajada yuqori. Maqolada, shuningdek, ushbu patologiyalarning oldini  olish,  erta  tashxislash  va  samarali  davolash  strategiyalarining  reproduktiv natijalarni yaxshilashdagi ahamiyati yoritilgan.