STRESS GORMONLARI VA RUHIY HOLAT - Umaraliyeva Mubina,; Nishonov Baxtiyor, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Stress inson organizmining tashqi va ichki omillarga moslashuv reaksiyasi bo‘lib, u fiziologik hamda ruhiy jarayonlar bilan uzviy bog‘liqdir. Stress holatida organizmda bir qator biologik faol moddalar, xususan stress gormonlari ajralib chiqadi.  Ushbu  gormonlarga  kortizol,  adrenalin  va  noradrenalin  kiradi  hamda  ular markaziy  asab  tizimi  faoliyatiga  bevosita  taʼsir  ko‘rsatadi.  Stress  gormonlari  qisqa muddatli taʼsirda organizmning himoya mexanizmlarini faollashtirsa, uzoq muddatli va surunkali stress holatlarida ruhiy muvozanatning buzilishiga olib kelishi mumkin. Mazkur  maqolada  stress  gormonlarining  fiziologik  xususiyatlari,  ularning  ajralib chiqish  mexanizmlari  hamda  ruhiy  holatga  taʼsiri  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi. Shuningdek, stress gormonlari bilan bog‘liq holda tashvish, depressiya va emotsional beqarorlik kabi ruhiy holatlarning rivojlanishi yoritiladi. Stressni boshqarish va ruhiy salomatlikni  saqlashda  gormonal  muvozanatning  ahamiyati  alohida  taʼkidlanadi. Ushbu maqola tibbiyot yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.