ZAMONAVIY XIRURGIYADA HAMSHIRANING O‘RNI - Umaraliyeva Muazzamxon Begishovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy  tibbiyot,  xususan  xirurgiya  sohasi  kundan-kunga  rivojlanib, murakkab  va  yuqori  texnologiyali  davolash  usullarini  o‘z  ichiga  olmoqda.  Ushbu jarayonda hamshiraning o‘rni beqiyos bo‘lib, u jarrohlik jamoasining ajralmas a’zosi hisoblanadi.  Hamshira  bemor  sog‘lig‘ini  saqlash,  davolash  jarayonining samaradorligini oshirish va asoratlarning oldini olishda muhim rol o‘ynaydi. Operatsiyagacha  bo‘lgan  davrda  hamshira  bemorni  jarrohlik  amaliyotiga tayyorlaydi. U bemorning umumiy holatini baholaydi, shifokor tomonidan buyurilgan tahlil va tekshiruvlarning o‘z vaqtida bajarilishini ta’minlaydi. Shuningdek, bemorga operatsiya jarayoni haqida tushuntirish berib, uni psixologik jihatdan tayyorlaydi. Bu esa bemorning qo‘rquvini kamaytirib, operatsiya natijasiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.