ISHEMIK INSULTDAN KEYINGI ERTA TIKLANISH DAVRIDA DEPRESSIV BUZILISHLARNING SHAKLLANISHI VA KECHISHINING KLINIK-PSIXOPATOLOGIK QONUNIYATLARI - Ziyodullayev Javohir (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ishemik  insultdan  keyingi  erta  tiklanish  davrida  depressiv buzilishlarning  shakllanishi  va  kechishining  klinik-psixopatologik  qonuniyatlari nevrologiya va psixiatriyaning dolzarb muammolaridan biri bo‘lib, ushbu holatlarni chuqurroq  o‘rganish  bemorlarning  hayot  sifati,  reabilitatsiya  jarayonining samaradorligi va kasallikning uzoq muddatli prognozi uchun muhim ahamiyat kasb etadi.  Ishemik  insultdan  so‘nggi  erta  tiklanish  davri  –  bu  asosan  birinchi  3-6  oy oralig‘ida,  miya  to‘qimalari  ishemik  shikastlanishdan  so‘ng,  neyron  va  neyroglial tuzilmalarda funksiya va tuzilma nuqtai nazaridan tiklanish jarayonlari faollashadigan davrdir.  Ana  shu  vaqt  oralig‘ida  rivojlanadigan  depressiv  buzilishlar  esa,  insultdan so‘nggi umumiy invalidlik, bemorlarning jismoniy va ijtimoiy moslashuvi, shuningdek bevosita o‘lim xavfidagi omillardan biri sifatida qaraladi.