QANDLI DIABET KASALLIGI - Mirzayeva Sug'diyona Ulug'bek qizi; Abduraxmonova Madina Jasurbekovna; Sovetov Karakul Tashanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  qandli  diabet  kasalligida  glyukoza almashinuvining fiziologik asoslari va uning buzilish mexanizmlari keng yoritilgan. Insulin  va  glyukagon  gormonlarining  normal  sharoitdagi  vazifalari  hamda  qandli diabetda ularning o‘zaro muvozanati buzilishi tahlil qilingan. Glyukoza hujayralarga kirishining kamayishi natijasida energiya almashinuvidagi o‘zgarishlar, yog‘ va oqsil metabolizmining  buzilishi  ko‘rib  chiqilgan.  Shuningdek,  qandli  diabetda mikrosirkulyatsiya buzilishlari va ularning turli a’zo va tizimlarga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri yoritilgan. Maqola qandli diabetning patofiziologik mexanizmlarini chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.