OKSIDATIV STRESS VA UNING HUJAYRA METOBOLIZMIGA TA’SIRI - Musurmonov Bekzod Jamshid o’g’li,; Pardayeva Sabrina Sunnat qizi,; Rejamurodova Laylo Anvar qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  oksidativ  stressning  biokimyoviy  mohiyati, uning  hujayra  metabolizmiga  ko‘rsatadigan  ta’siri  hamda  erkin  radikallar  va antioksidant tizimlar o‘rtasidagi muvozanatning ahamiyati yoritiladi. Oksidativ stress sharoitida  lipidlar,  oqsillar  va  nuklein  kislotalarning  oksidlanishi  natijasida  hujayra tuzilmalari zararlanib, metabolik jarayonlar izdan chiqishi ilmiy asosda bayon etiladi. Shuningdek,  oksidativ  stressning  yurak  qon  tomir  kasalliklari,  qandli  diabet, neyrodegenerativ  holatlar  va  saraton  kabi  kasalliklar  rivojlanishidagi  roli  tahlil qilinadi.  Maqolada  antioksidant  himoya  tizimlarining  hujayrani  oksidlovchi zararlanishdan himoyalashdagi ahamiyati ham ko‘rsatib beriladi.