VITREORETINAL OPERATSIYALAR - Базарова Вазира Равшановна,; Asadullayeva Zebiniso Akmal qizi,; Saidov T.T, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Vitreoretinal operatsiyalar oftalmologiya sohasida yuksak malaka va  texnik  salohiyat  talab  qiladigan  murakkab  jarrohlik  amaliyotlar  sirasiga  kiradi. Ushbu operatsiyalar asosan ko‘z ichidagi shaffof va yarim suyuq muhit — vitreum (stiklchatka) hamda ko‘zning orqa qismi, xususan retina (naychalirang pardasi)ga ta’sir etadigan  kasalliklar  va  patologik  holatlarni  davolashga  qaratilgan.  Zamonaviy vitreoretinal  jarrohlik  yangi  texnologiyalar,  yuqori  aniqlikdagi  mikroskoplar, mikroasboblar  va  vizualizatsiya  tizimlarining  joriy  etilishi  orqali  tibbiyot  va  fan taraqqiyotiga ulkan hissa qo‘shib kelmoqda.