KO'ZNING OPTIK TIZIMI. REFRAKSIYA XATOLARINI JARROHLIK YO'LI BILAN TUZATISH USULLARI - Zoirov Shexroz Nizomovich,; Rashidov Isroil Islom o'g'li,; Xamidullayev F.F, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ko‘zning  optik  tizimi  inson  organizmidagi  eng  murakkab  va muhim  tuzilmalaridan  biri  hisoblanadi.  Optik  tizim  orqali  inson  atrof-muhitdagi tasvirlarni  to‘g‘ri  va  aniqlik  bilan  ko‘radi.  Ko‘zning  optik  tizimi  bir  necha  asosiy qismlardan tarkib topgan: bu qorachiq, gavharso‘z (linza), ko‘z pardasi (rogovitsa), orqa tomonda to‘r pardasi (setchatka) va ko‘zni namlik bilan ta’minlab turuvchi gel ko‘rinishidagi shishamsimon tanadan iborat. Ushbu tuzilmalar bevosita yoki bilvosita ko‘zdan o‘tadigan yorug‘lik nurlari to‘r pardaga fokuslanishini ta’minlaydi. Yorug‘lik nurlari avvalo ko‘zning oldingi silliq va shaffof qismi - rogavitsadan o‘tadi, so‘ngra ko‘z gavharsimon linzasi orqali birikadi va natijada nurlar to‘r pardaning markazida, ya’ni makula sohasida fokuslanadi. Yurak natijaga erishish uchun optik tizim barcha qismlarining bir butun va aniq ishlashi muhimdir. Agar bu tuzilmalar biror sababga ko‘ra  o‘z  vazifasini  bajara  olmasa,  yorug‘lik  nurlari  to‘r  pardada  noto‘g‘ri  tarzda fokuslanadi va natijada turli refraksion xatoliklar rivojlanadi.