MAVZU: ZAMONAVIY O'ZBEK ADABIYOTIDA JADIDLAR OBRAZINING YARATILISHI. - Rayxona Abdunabiyeva, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  oʻzbek  adabiyotida  jadidlar obrazining  shakllanishi,  evolyutsiyasi  va  funksiyasini  oʻrganishga  bagʻishlangan. Asosiy eʼtibor jadid harakati idealari, milliy ong va modernizatsiya mavzularini badiiy matnlarda  qanday  simbolik  va  dramatik  vositalar  orqali  ifodalanganiga  qaratiladi. Monografiyalar,  badiiy  roman  va  drama  namunalariga  hamda  zamonaviy yozuvchilarning  asarlariga  tayanib,  maqolada  jadidlar  obrazining  tipologiyasi, arxetipik  xususiyatlari  va  jamiyatdagi  roliga  doir  xulosalar  taqdim  etiladi. Tadqiqotning  natijalari  oʻzbek  adabiyotshunosligida  jadid  obraziga  yangi interpretatsiyalar kiritish va taʼlim jarayonida badiiy matnlarni tahlil etishda amaliy tavsiyalar berishga xizmat qiladi.