TAQDIR PESHONA YOKI INSON QO’LIDA - Risbayeva Luna Askanbaevna,; Sadinov Ma’rufjon Normo’min og’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  jamiyatda  fohishalik  muommasi  va  uning sabablarini  taqdir  tushinchasi  bilan  bog’liq  holda  tahlil  qilinadi.Foxishalikka  olib keluvchi ijtimoiy, axloqiy va shaxsiy omillarini organib, bu foxishalik faqat taqdirga bog’liq  emas  balki  u  yolni  ozlarining  shaxsan  sharoitadan,  majburiyatlaridan  yoki atrof-muhitning orqasidan va tasiridan kelib chiqishini yoritadi.Maqolada foxishalikni majburiy  va  ixtiyoriy  yollar  bilan  tanlash  uning  sabablarida  oilaviy muommalar,iqtisodiy qiyinchiliklar,zo’rovonlik yoki talimiy yetishmovchiliklar kabi omillar korib chiqiladi. Shuningdek  bunga  degan  jamiyatning  va  huquqiy  munosabi  qanday  ekanligi ham tahlil qilinadi.Shu bois tadqiqotlarga qaraganda har bir kishining taqdiri oldindan yozilib qoyilgan bolsa ham ularning shaxsan ozlarining tanlovlari orqali hayot yolini ozgartirishi  mumkinligi  takidlanadi.  Ba’zi  insonlar  o‘z  hayotlarini  “taqdir”  bilan bog‘lab, har qanday holatni oldindan belgilangan deb qabul qilishsa, boshqalar esa inson  o‘z  hayotini  o‘zi  boshqarishi  mumkinligini  ta’kidlaydi.  Ushbu  maqolada fohishalik  holati  taqdir  bilan  bog‘liqmi  yoki  u  ijtimoiy  va  shaxsiy  omillar  natijasi sifatida yuzaga keladimi, degan savolga javob izlaymiz.