E.VOHIDOVNING “O‘ZBEGIM” QASIDASIDA KONSEPT TUSHUNCHASI - Rustamova Mashhura Shokir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotining yetuk namoyondasi, xalq shoiri Erkin Vohidovning "O‘zbegim" qasidasidagi konsept tushunchasi lingvopoetik va  kognitiv  tahlil  doirasida  o‘rganiladi.  Tadqiqot  davomida  qasidaning  asosiy konseptual  maydonlari,  ularning  ichki  tuzilishi,  semantik  qatlamlari  hamda  milliy madaniy  kodlar  bilan  o‘zaro  bog‘liqligi  tahlil  qilinadi.  Qasidadagi  bosh  konsept  - VATAN/O‘ZBEKISTON - ning ko‘p qirrali semantik strukturasi, uning periferiyasida joylashgan qo'shimcha konseptlar (TARIX, ILM-U MA’RIFAT, AZOB-UQUBAT, SADOQAT,  ISTIQLOL)  bilan  munosabatlari  she’riy  matn  asosida  ochib  beriladi. Tadqiqot natijasida "O‘zbegim" qasidasi o‘zbek tilshunosligi va adabiyotshunosligida konseptual tahlilning samarali namunasi sifatida talqin etiladi.