"SURUNKALI BUYRAK KASALLIGIDA OSTEOPOROZ RIVOJLANISHINING KLINIK-DIAGNOSTIK JIHATLARI" - Ergashev Ahmadbek Quvondiq o‘g‘li,; Tursunova Laylo Dilshotovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish (Muammoning dolzarbligi) Surunkali  buyrak  kasalligi  (SBK)  nafaqat  nefronlarning  yo‘qolishi,  balki mineral  va  suyak  metabolizmining  jiddiy  buzilishi  (CKD-MBD)  bilan  ham xarakterlanadi.  Qonda  kreatinin  darajasining  oshishi  buyrak  funksiyasining pasayishining  klassik  belgisi  bo‘lsa,  kaltsiy  homeostazining  buzilishi  sekonder giperparatiroidizm, osteoporoz va kardiovaskular asoratlar xavfini oshiradi. Bu ikki ko‘rsatkich o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash va o‘rganish SBK ni kompleks baholash, asoratlarni  prognozlash  va  samarali  terapiya  yo‘lini  belgilash  uchun  muhim ahamiyatga ega.