“MAHMUD QOSHG‘ARIYNING “DEVONU LUG‘OTIT TURK” ASARIDA TA’LIM, BILIMLARNI UZATISH VA TASHKILIY MADANIYAT TUSHUNCHALARINING TAHLILI” - GHIYASI SHOKORULLAH, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mahmud Qoshg‘ariy va uning “Devonu lug‘otit turk” asari turkiy xalqlarning ilmiy, madaniy va ma’naviy hayotida beqiyos o‘rin tutadi. Ushbu  nodir asar turkiy xalqlarning tilini, dunyoqarashini, hayot falsafasi va qadriyatlarini o‘zida mujassam  etgan  nodir  yodgorliklardan  biridir.  Ayniqsa,  asarda  ta’lim,  bilimlarni uzatish  hamda  tashkiliy  madaniyat  tushunchalari  keng  yoritilgan  bo‘lib,  bu  orqali Qoshg‘ariy  zamonasining  o‘ziga  xos  ilmiy  va  ijtimoiy  muhitini  chuqur  his  qilish mumkin. Asarda ta’lim va tarbiya masalalariga oid fikrlar, bilim uzatish usullari va turkiy xalq hayotida oʻzaro aloqa hamda tashkilotchilik madaniyatining shakllanishi aniq aksini topgan.