ICHAK INFEKSIYALARI.DIZENTERIYA KASALLIGI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Dizenteriya  -  bu  ichakning,  odatda  yo'g'on  ichakning  yallig'lanishiga  olib keladigan  keng  tarqalgan  oshqozon-ichak  kasalligi.  Bu  og'ir  diareyaga  olib  keladi, ko'pincha  axlatda  qon  yoki  shilimshiq  bilan  birga  keladi.  Kasallik,  ayniqsa,  ushbu davrda keng tarqalgan muson mavsumi, chunki u ifloslangan suv va oziq-ovqat orqali tarqaladi. Shuning uchun bu davrda nima yeyish va ichishga juda ehtiyot bo'lish kerak. Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma'lumotlariga ko'ra, dizenteriya deb ta'riflanadi diareya axlatda  ko'rinadigan  qon  bilan,  ichakning  yallig'lanishi  va infektsiyasining belgisi.