QANDLI DIABET KASALLIGI - Xojiyev Azimjon Axmedovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Qandli  diabet,  qand  kasalligi  — organizmda insulin tanqisligi  va moddalar almashinuvi buzilishi  natijasida  kelib  chiqadigan kasallik hisoblanadi. Qand kasalligi sharq  xalq  tabobat  tarixida  juda  qadimdan  maʼlum. Abu  Ali  ibn  Sino bu dardga alohida eʼtibor bergan. "Suv qanday ichilgan boʻlsa, shu holda chiqadi", deb yozadi u. Bemorning koʻp suv ichishi boshqa kasalliklarni ham keltirib chiqaradi va bemor juda ozib ketadi. Davolarga toʻxtab tabib: "Bemorga sovuq mizojli suyuqliklar ichir,  sovuqjomga  sol,  nordon  ayron  ichir,  mevalar  ber, yalpiz damlab  ichir,  yaʼni bemorni hoʻlla, sovut", deydi.