INSON HAYOTIDAGI JISMONIY TARBIYANING MOHIYATI VA MAZMUNI, KELAJAK AVLOD UCHUN FOYDALI TOMONLARI - Sherimbetova Ulboʻlsin Odamboy qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  jismoniy  tarbiyaning  inson  hayotidagi  o’rni, uning  ma’naviy,  ruhiy  va  ijtimoiy  rivojlanishga  ko’rsatadigan  ijobiy  ta’siri  keng yoritiladi.  Jismoniy  tarbiya  nafaqat  sog’lom  turmush  tarzini  shakllantiradi,  balki kelajak  avlodning  intizomli,  faol  va  maqsadga  intilgan  shaxs  bo’lib  ulg’ayishiga xizmat  qiladi.  Maqolada  muntazam  jismoniy  mashqlar  orqali  sog’lom  avlodni tarbiyalash,  yoshlarning  stressga  qarshi  kurashish  qobiliyatini  oshirish,  o’quv jarayonidagi faollikni kuchaytirish va jamiyatda sog’lom muhit yaratish kabi jihatlar ilmiy  asosda  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  jismoniy  tarbiya  o’quvchi-yoshlarning jamoada  ishlash  ko’nikmasini  rivojlantirishi,  o’zini  boshqarish  va  o’zini  anglash jarayoniga  ta’siri  alohida  ko’rsatib  o’tiladi.  Tadqiqot  natijalari  kelajak  avlod tarbiyasida  jismoniy  faollikni  strategik  omil  sifatida  qo’llash  bo’yicha  amaliy tavsiyalarni taklif qiladi.