CHO‘LPON EPIK ASARLARIDA JADIDONA QARASHLAR IFODASI - Norqobilova Oydin, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  mazkur  maqolada  XX  asr  boshlaridagi  jadidchilik  harakati  va uning o‘zbek adabiyotidagi yetuk namoyandasi Cho‘lpon ijodi o‘rtasidagi g‘oyaviy-badiiy bog‘liqlik tahlil qilinadi. Adibning epik asarlari, xususan, “Kecha va kunduz” romani  misolida  jadidona qarashlar  —  ma’rifatparvarlik,  milliy  ong, shaxs  va  ayol erkinligi,  ijtimoiy  adolatsizlikka  qarshi  kurash  g‘oyalari  ochib  beriladi.  Maqolada Cho‘lponning  badiiy  tafakkuri  orqali  jamiyatni  uyg‘otish,  inson  qadr-qimmatini yuksaltirishga qaratilgan estetik va falsafiy qarashlari ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi.