MANZARALI DARAXTLAR AFIDAFAUNASI (ANDIJON SHAHRI MISOLIDA) - Abduqahhorova Sadoqat Bahodirovna,; Xusanov Alijon Karimovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur ilmiy maqolada Andijon shahri hududida o‘suvchi manzarali  daraxtlarda  uchraydigan  afidafauna  tarkibi,  ularning  bioekologik xususiyatlari hamda manzarali o‘simliklarga yetkazadigan zarari o‘rganilgan. Tadqiqot jarayonida shahar yashil hududlarida keng tarqalgan chinor (Platanus orientalis), terak (Populus spp.), tut (Morus alba), kashtan (Aesculus hippocastanum), akatsiya (Robinia pseudoacacia) kabi daraxt turlarida uchraydigan shira (Aphididae) turlari aniqlangan. Olingan  natijalar  afidalar  soni  va  tur  tarkibi  mavsumiy  o‘zgaruvchanlikka  ega ekanligini  ko‘rsatdi.  Tadqiqot  natijalari  Andijon  shahrida  manzarali  daraxtlarni himoyalash  va  ularning  fitosanitar  holatini  yaxshilashda  muhim  ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.