TURKISTONDA JADIDCHILIK HARAKATI - G‘oyipova Sevara Bahriddinovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  XIX  asr oxiri  –  XX  asr  boshlarida  Turkiston o‘lkasida  shakllangan  jadidchilik  harakatining  vujudga  kelish  sabablari,  ijtimoiy-siyosiy va ma’naviy-ma’rifiy hayotdagi o‘rni tahlil qilinadi. Jadidchilik harakati milliy uyg‘onish  jarayonining  muhim  bosqichi  sifatida  baholanib,  uning  asosiy  maqsadi xalqni  ilm-ma’rifatga  chorlash,  zamonaviy  ta’lim  tizimini  shakllantirish  va  jamiyat tafakkurini  yangilashdan  iborat  bo‘lganligi  yoritiladi.  Shuningdek,  jadidlarning matbuot, maktab, adabiyot va madaniyat rivojiga qo‘shgan hissasi ilmiy asosda ochib beriladi.  Maqolada  jadidchilik  g‘oyalari  orqali  milliy  o‘zlikni  anglash,  mustaqil fikrlash  va  taraqqiyot  sari  intilish  jarayoni  muhim  tarixiy  hodisa  sifatida  ko‘rsatib beriladi.