DZYUDOCHILAR O‘QUV MASHG‘ULOT YUKLAMALARINI PEDAGOGIK NAZORAT QILISH - Atanazarov Umrbek Ulug’bek o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
KIRISH.Bugungi  kunda  jismoniy  tarbiya  va  sport  sohasi  zamonaviy  ilmiy asoslar  bilan  rivojlanib,  sportchilar  tayyorgarligini  yanada  samarali  tashkil  etish bo‘yicha kompleks yondashuvlarni talab etmoqda. Shu jumladan, sportchilar, ayniqsa o‘smir  va  yoshlar  orasida  ommalashib  borayotgan  dzyudo  kurashida  mashg‘ulot jarayonlarini  ilmiy  asosda  rejalashtirish,  ularning  jismoniy  va  texnik-taktik tayyorgarlik darajasini optimallashtirish dolzarb masalalardan biri bo‘lib qolmoqda. Sport  mashg‘ulotlarining  muvaffaqiyatli  tashkil  etilishi  ko‘p  jihatdan yuklamalarning  to‘g‘ri  taqsimlanishi,  sportchining  yoshi,  jismoniy  holati,  yuksalish bosqichiga qarab yuklama turini va hajmini aniqlashga bog‘liq. Ayniqsa, dzyudo kabi kuch,  tezlik,  chidamlilik,  koordinatsiya  va  texnik  mahoratni  o‘z  ichiga  olgan  sport turlarida  mashg‘ulot  yuklamalarini  rejalashtirish  murakkab,  ammo  juda  muhim masaladir