O'ZBEK ADABIYOTIDA AYOL OBRAZI EVOLYUTSIYASI - Raximova Muazzamoy Zulfarjon qizi,; Xudayberdiyev Akramjon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Oʻzbek adabiyotida ayol obrazi qadimiy folklor namunalari, o‘rta asr mumtoz adabiyoti,  jadidlar  ijodi,  sovet  davri  adabiyoti  hamda  mustaqillikdan  keyingi zamonaviy  badiiy  tafakkurda  muhim  mavzulardan  biri  bo‘lib  kelgan.  Har  bir  davr adabiyotida ayol timsoli jamiyatning o‘sha davrdagi qarashlari, maʼnaviy qadriyatlari va ijtimoiy hayoti bilan uzviy bogʻliq holda shakllangan. Ayol obrazi evolyutsiyasi orqali  o‘zbek  xalqining  madaniy,  maʼrifiy  va  maʼnaviy  taraqqiyoti  ham  aks etadi.O‘zbek xalq og‘zaki ijodida ayollar ko‘pincha mehribon ona, sadoqatli yor, oqila maslahatchi sifatida tasvirlanadi. Folklor namunalarida ayol: oilaning asosi, mehr-muhabbat manbai, jasorat va fidoyilik timsoli sifatida gavdalanadi.