IQTISODIY FAOLIYAT JARAYONLARINING ATMOSFERA IFLOSLANISHIGA TA’SIRI VA BARQAROR RIVOJLANISH OMILLARI - Jo‘raboyev Durbek Oybek o‘g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  iqtisodiy  faoliyat  jarayonlarining atmosfera  ifloslanishiga  ko‘rsatayotgan  ta’siri  va  uning  ekologik  hamda  iqtisodiy oqibatlari tahlil qilinadi. Sanoat ishlab chiqarishi, transport tizimi, energetika sohasi va urbanizatsiya  jarayonlari  atmosferaga  zararli  gazlar  va  chang  moddalarning chiqarilishida  asosiy  antropogen  manbalar  sifatida  ko‘rib  chiqiladi.  Atmosfera ifloslanishi natijasida yuzaga kelayotgan iqlim o‘zgarishlari, aholi salomatligiga salbiy ta’sirlar  va  iqtisodiy  yo‘qotishlar  ilmiy  asosda  yoritiladi.  Shuningdek,  barqaror rivojlanish konsepsiyasi doirasida iqtisodiy o‘sish va ekologik muhofaza o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash masalalari muhim yo‘nalish sifatida tahlil qilinadi. Maqolada “yashil  iqtisodiyot”,  ekologik  investitsiyalar,  resurslardan  oqilona  foydalanish  va innovatsion  texnologiyalarni  joriy  etish  orqali  atmosfera  ifloslanishini  kamaytirish imkoniyatlari  ko‘rsatib  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  iqtisodiy  siyosatni  ekologik talablarga moslashtirish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va uzoq muddatli barqaror rivojlanishga erishishda muhim ahamiyat kasb etadi.