GLOMERULONEFRIT KASALLIGINING ETIOLOGIK OMILLARI, KELIB CHIQISH SABABLARI VA PATOGENETIK MEXANIZMLARI. ZAMONAVIY TIBBIYOT HAMDA O‘ZBEKISTON TAJRIBASI TAHLILI - Ma’rufova Ruxshona Soyibjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu keng qamrovli ilmiy tadqiqot ishi buyrak koptokchalari apparatining  immun-yallig‘lanish  kasalligi  —  glomerulonefritning  kelib  chiqish sabablarini polietiologik va patogenetik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda  infeksion  agentlar,  xususan,  A  guruhiga  mansub  beta-gemolitik streptokokklarning  nefrotogen  shtammlari,  virusli  yuklamalar  (Gepatit  B  va  C), autoimmun  jarayonlar  hamda  tashqi  muhitning  toksik-allergik  omillari  ko‘rib chiqilgan.  O‘zbekiston  Respublikasining  turli  iqlimiy  va  demografik  hududlaridan olingan  o‘n  yillik  klinik  ma’lumotlar  asosida,  mintaqaviy  ekologik  sharoitlarning kasallik  rivojlanishidagi  roli  statistik  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  doirasida  buyrak to‘qimasining morfologik zararlanish turlari va ularni keltirib chiqaruvchi birlamchi sabablar o‘rtasidagi korrelyatsiya o‘rganilib, kasallikning erta profilaktikasi, "trigger" omillarni  bartaraf  etish  va  diagnostika  sifatini  oshirish  bo‘yicha  ilmiy  asoslangan tavsiyalar  ishlab  chiqilgan.  Maqola  nefrologlar,  terapevtlar  va  umumiy  amaliyot shifokorlari uchun muhim nazariy-amaliy manba bo‘lib xizmat qiladi.