IBN XALDUNNING IQTISODIY SIKLLAR NAZARIYASI - Abduraxmonova Fotima Saydullo qizi,; Otavaliyev Boburjon Sobirjon Oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  buyuk  musulmon  olimi  va  mutafakkiri  Ibn  Xaldunning iqtisodiy  sikllar  nazariyasi  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Asosiy  e’tibor  Ibn Xaldunning davlatlar va jamiyatlar rivojlanishida iqtisodiy omillarning o‘rni, iqtisodiy yuksalish va tanazzul bosqichlari, soliqlar, mehnat va ishlab chiqarish jarayonlariga oid  qarashlariga  qaratiladi.  Maqolada  iqtisodiy  sikllar  nazariyasi  tarixiy  jarayonlar bilan  bog‘liq  holda  yoritilib,  Ibn  Xaldun  qarashlarining  zamonaviy  iqtisodiy nazariyalar  bilan  o‘xshash  jihatlari  ochib  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  iqtisodiy ta’limotlar tarixini o‘rganishda muhim nazariy ahamiyat kasb etadi.