IQTISODIYOTDA IKKILAMCHI RESURSLARNING O‘RNI - Xurramova Jasmina Abdunabiyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Iqtisodiyotda  ikkilamchi  resurslarning  o‘rni  bugungi  kunda barqaror  rivojlanish,  ekologik  xavfsizlik  va  samarali  ishlab  chiqarish  jarayonlarini ta’minlashda alohida ahamiyat kasb etmoqda. Xomashyo resurslarining cheklanganligi va  ularning  qayta  tiklanish  jarayonining  uzoq  davom  etishi  sababli  ikkilamchi resurslardan  oqilona  foydalanish  iqtisodiy  tizimning  muhim  vazifalaridan  biridir. Ikkilamchi  resurslar  sanoat  chiqindilari,  maishiy  axlat,  qayta  ishlashga  yaroqli mahsulotlar qoldiqlaridan iborat bo‘lib, ular qayta ishlab chiqarish jarayonida yangi mahsulot yaratish imkonini beradi. Ushbu jarayon iqtisodiy samaradorlikni oshirish, ishlab  chiqarish  xarajatlarini  kamaytirish  va  ekologik  muammolarni  yumshatishga xizmat  qiladi.  Xususan,  qayta  ishlash  sanoatining  rivojlanishi  yangi  ish  o‘rinlari yaratadi, import xomashyo hajmini qisqartiradi va milliy iqtisodiyotning barqarorligini mustahkamlaydi. Shuningdek, ikkilamchi resurslardan foydalanish “yashil iqtisodiyot” konsepsiyasining  muhim  tarkibiy  qismi  bo‘lib,  resurslardan  tejamkorlik  bilan foydalanishga  yo‘naltirilgan  zamonaviy  iqtisodiy  siyosatni  shakllantirishda  muhim omil  hisoblanadi.  Demak,  ikkilamchi  resurslarning  iqtisodiyotdagi  o‘rni  nafaqat iqtisodiy samaradorlikni, balki ekologik muvozanatni ham ta’minlashga xizmat qiladi.