TIJORAT BANKLARINING MUAMMOLI KREDITLARINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI (“HAMKORBANK” ATB MISOLIDA) - Tillaboyev Xojimatbek Abdug'affor og'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Tijorat banklarining barqarorligi va raqobatbardoshligi, avvalo, ularning aktivlar sifati va risklarni boshqarish darajasi bilan belgilanadi. Bank aktivlarining eng yirik qismi  kreditlardan  tarkib  topgani  uchun,  ushbu  aktivlar  sifati  butun  moliya  tizimi mustahkamligiga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  Muammoli  kreditlar  (non-performing loans, NPL) ulushining oshib borishi bankning likvidlik imkoniyatlarini toraytiradi, kapital  yetarliligiga  bosim  o‘tkazadi  hamda  foydalilik  ko‘rsatkichlarini  pasaytiradi. Shunday  sharoitda  muammoli  kreditlarni  kamaytirish  mexanizmlarini  puxta  ishlab chiqish  nafaqat  alohida  banklar,  balki  butun  bank  tizimi  uchun  strategik  vazifa darajasiga ko‘tariladi. Ushbu tezisda muammoli kreditlar fenomeni nazariy va amaliy jihatdan yoritilib, “Hamkorbank” ATB misolida yechimlar tizimi taklif etiladi.