ATOQLI OTLARNING TARKIBIY TUZILISHI VA SOATOQLI OTLARNING TARKIBIY TUZILISHI VA SO‘Z YASALISHI XUSUSIYATLARINI LINGVISTIK JIHATDAN TAHLIL QILISH.‘Z YASALISHI XUSUSIYATLARINI LINGVISTIK JIHATDAN TAHLIL QILISH. - Matchanova Intizor Jumaboyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqot atoqli otlarning tarkibiy tuzilishi va so‘z yasalishi xususiyatlarini lingvistik jihatdan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ishda atoqli otlarning sodda,  yasama  va  qo‘shma  shakllari,  ularning  morfemik  tarkibi  hamda  affiksatsiya asosida  hosil  bo‘lish  jarayonlari  o‘rganiladi.  Shuningdek,  atoqli  otlarning shakllanishida  ishtirok  etuvchi  so‘z  yasovchi  vositalarning  semantik  va  funksional xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot davomida atoqli otlarning antroponim, toponim va boshqa  onomastik  turlari  misolida  ularning  tarkibiy  modellariga  alohida  e’tibor qaratiladi.  Ishda  tarixiy-etimologik  omillar  hamda  milliy-madaniy  xususiyatlarning atoqli otlar tarkibidagi aks etishi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari atoqli otlarning so‘z yasalish  mexanizmlarini  tizimli  o‘rganish  va  ularning  til  taraqqiyotidagi  o‘rnini aniqlashga xizmat qiladi.