O‘ZBEK JADID DRAMALARIDA SO‘Z TANLASH VA STATISTIK TAHLIL - Karimova Gulbahor Narimonovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada o‘zbek jadid dramaturgiyasida so‘z tanlash jarayoni  va  uning  statistik  xususiyatlari  tahlil  qilinadi.  Jadid  dramaturglari  — Behbudiy,  Avloniy,  Hamza  va  Fitrat  asarlaridagi  leksik  birliklarning  qo‘llanish chastotasi, mazmuniy yuki hamda sahnaviy ta’sirchanlikdagi o‘rni ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.  Tadqiqotda  jadid  dramalarida  ijtimoiy-ma’rifiy  mazmundagi  so‘zlarning (ilm, jaholat, ma’rifat, adolat, xalq, vatan va boshqalar) yuqori takrorlanishi asarlarning g‘oyaviy yo‘nalishini belgilovchi asosiy omil ekani aniqlanadi. Shuningdek, ot va fe’l turkumidagi so‘zlar ulushining ko‘pligi dramatik dialoglar dinamikasini kuchaytirishi, gaplarning  ixcham  va  semantik  zich  bo‘lishiga  olib  kelishi  qayd  etiladi.  Maqola natijalari jadid dramalarida so‘z tanlashning ongli ravishda amalga oshirilganini, uning ma’rifatparvarlik  g‘oyalarini  kuchli  ifodalash  va  sahna  nutqining  ta’sirchanligini oshirishga xizmat qilganini ko‘rsatadi.