NAVOIY ERKIN IQTISODIY ZONASINING JOYLASHUVI VA RIVOJLANISH IMKONIYATLARI - Shamsiyeva Ruxsora Nasirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Erkin iqtisodiy zona – bu mamlakat iqtisodiyotiga xorijiy investitsiyalarni jalb etishning  va  barqaror  rivojlanishning  muhim  omilidir.  Jahon  standartlariga  javob beradigan  va  dunyo  bozorlarida  talab  qilinadigan  mahsulot  ishlab  chiqarish  uchun xorijiy  investitsiyalarni  birinchi  galda,  to‘g‘idan  tog‘ri  investitsiyalarni  jalb  etish bo‘yicha  qulay  shart-sharoitlar  yaratish  kabi  vazifalarni  amalga  oshirishda  erkin iqtisodiy  zonalar  muhim  ahamiyatga  ega.  Chunki  bunday  erkin  iqtisodiy  zonalar mintaqani ijtimoiy iqtisodiy rivojlantirish uchun mamlakat va chet el kapitalini jalb etish  orqali  uning  sanoat  salohiyatini,  ishlab  chiqarish, transport-tranzit  va  ijtimoiy sohani  rivojlantirish  barobarida,  zamonaviy  bozor  infratuzilmalarini  tashkil  etishga imkoniyat yaratadi. Mamlakatda  erkin  iqtisodiy  zonalar  tashkil  etish  va  ular  faoliyatiga  doir munosabatlar bir qator huquqiy hujjatlar asosida tartibga solinadi. 1996-yil 25-aprelda qabul  qilingan  “Erkin  iqtisodiy  zonalar  to’g’risida”gi  O‘zbekiston  Respublikasi qonuni,  1998-yil  30  aprelda  qabul  qilingan  “Сhet  el  investitsiyalari”,    “Chet  ellik invеstorlar huquqlarining kafolotlari va ularni himoya qilish choralari to‘g‘risida”gi va boshqa  bir  qator  hujjatlar  bilan  tartibga  solinadi.  EIZ  to‘g‘risidagi  qonunning  1-moddasiga  ko‘ra  –  Erkin  iqtisodiy  zona  –  mintaqani  jadal  ijtimoiy-iqtisodiy rivojlantirish uchun mamlakat va chet el kapitalini, istiqbolli texnologiya va boshqaruv tajribasini jalb etish maqsadida tuziladigan va aniq belgilangan ma‘muriy chegaralari va alohida huquq tartiboti bo‘lgan alohida maxsus ajratilgan hududdir. Erkin iqtisodiy zona hududida yuridik shaxslar va fuqarolar (jismoniy shaxslar) xo‘jalik, moliyaviy va boshqa  moliyaviy  faoliyatning  istagan  turlari  bilan  shug‘ullanishiga  yo‘l  qo‘yiladi. O‘zbekiston  Respublikasi  qonun  hujjatlarida  man  etilgan  faoliyat  turlari  bundan mustasno.