CANDIDA ALBICANS SHTAMMLARINING ANTIFUNGAL REZISTENTLIGI VA PEDIATRIK DAVOLASH STRATEGIYALARI - M.H.Ahmedovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
So‘nggi  yillarda  Candida  albicans  qo‘ziqorin  shtammlarining  antifungal preparatlarga  nisbatan  rezistentlik  darajasining  ortib  borishi  pediatrik  amaliyotda dolzarb  muammolardan  biriga  aylanmoqda.  Ayniqsa,  immun  tizimi  to‘liq shakllanmagan  bolalarda  kandidoz  infeksiyalarining  tez-tez  uchrashi  va  davolash jarayonida dorilarga javobning pasayishi klinik natijalarga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Ushbu  maqolada  Candida  albicans  shtammlarida  antifungal  rezistentlikning molekulyar va fenotipik mexanizmlari, jumladan biofilm hosil qilish qobiliyati, gen ekspressiyasidagi  o‘zgarishlar  hamda  azol  va  polien  guruhidagi  preparatlarga moslashuv jarayonlari tahlil qilinadi. Shuningdek, pediatrik bemorlar uchun xavfsiz va samarali  davolash  strategiyalarini  ishlab  chiqishda  yoshga  xos  farmakokinetik xususiyatlar, dori tanlashdagi cheklovlar hamda individual yondashuvning ahamiyati yoritiladi.  Tadqiqot  natijalari  antifungal  rezistentlikni  kamaytirishga  qaratilgan ratsional  davolash  rejalarini  shakllantirish  va  pediatrik  infeksion  kasalliklar amaliyotini takomillashtirishga xizmat qiladi.