HAYKALTAROSHLIK SANʼATI - Deykanova Ra'no Bakirovna,; Mamatsalayeva Layloxon Rasulbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Haykaltaroshlik  san’ati  insoniyat  madaniyatining  qadimiy  va o‘ziga xos turlaridan biridir. Bu san’at turi inson tafakkuri va ma’naviyatining cheksiz imkoniyatlarini gavdalantirishi, tarixiy taraqqiyotda o‘z o‘rniga ega bo‘lishi va estetik his-tuyg‘ularimizni  boyitishda  alohida  ahamiyat  kasb  etadi.  Haykaltaroshlik  san’ati insoniyat  qadimidan  buyon  mavjud  bo‘lib,  uning  ildizlari  dastlabki  odamzodning tabiiy tosh, yog‘och, loy va boshqa oddiy materiallarni ishlatishidan boshlanganiga tarix guvohlik beradi. Bu san’at asosan tasviriy san’atning uch o‘lchovli shaklga ega bo‘lgan eng muhim vositalaridan biri bo‘lib, inson, hayvon, turli buyum va abstrakt shakllarni jismoniy gavdala qilib ifoda etishga xizmat qiladi.