STEROID YALLIG‘LANISHGA QARSHI DORI VOSITALARINI NOTOGRI QABUL QILGAN BEMORLARDA YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINI OLIB BORISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Xodjayev Bahouddin Javohir o‘g‘li; Oromov Jaloliddin Asliddin oʻgʻli; Shobdarov Qazibek Bekqadir o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Steroid  yallig‘lanishga  qarshi  dori  vositalari,  farmakologiya sohasida eng ko‘p qo‘llaniladigan preparatlardan biri hisoblanadi. Bu dorilar, odatda, turli  xil  surunkali  va  o‘tkir  patologiya,  avvalo,  autoimmun  va  yallig‘lanish kasalliklarida, shuningdek, tibbiyotning boshqa ko‘plab sohalarida qo‘llaniladi. Ammo zamonaviy  tibbiy  amaliyot  sharoitida  ushbu  preparatlarni  noto‘g‘ri  yoki  nazoratsiz qabul qilish natijasida yurak-qon tomir kasalliklari va ularning bosqichli zo‘rayishi bilan  bog‘liq  muammolar  tez-tez  uchrayotganligi  qayd  etiladi.  Shu  sababli  steroid yallig‘lanishga qarshi dori vositalarini noto‘g‘ri qabul qilgan bemorlarda yurak-qon tomir kasalliklarini olib borishda zamonaviy yondashuvlarni o‘rganish va amaliyotga tadbiq etish bugungi kunda eng dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.