BOBURNOMA ASARI HAQIDA MAQOLA - G`ulomova Zahro Davlatjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur tomonidan yozilgan “Boburnoma” asaridagi voqealar qisqacha tahlil qilinadi. Ya`ni XV asrning ikkinchi  yarmi  va  XVI  asrning  birinchi  o`ttiz  yilligida  Boburiylar  sulolasi  haqida ma`lumotlar keltiriladi. Boburiylar sulolasining yorqin vakili, ham shoh, ham shoir bo`lgan Zahiriddin Muhammad Boburning bolalik yillari, 12 yoshida otasining o`rniga hokimyatga kelishi, Farg`ona viloyatini boshqarishi haqida, davlat ishlarini bajarishda onasi  Qutlug`  Nigor  xonimga  tayanishi  haqida  ma`lumotlar  berilgan.  Boburiylar davrida Movarounnahrdagi shaharlar, jumladan Andijon haqida qiziqarli ma`lumotlar qayd  etilgan.  Bobur  Mirzoning  Samarqandga  qilgan  uch  marta  yurishi, mag`lubiyatlari, Kobulga ketishi va u yerda mustahkam o`rnashishi haqida ham fikrlar mavjud. Hindistonni egallashi uchun harakati, u yerda kuchli Boburiylar imperiyasiga asos solishi haqida ma`lumotlar aniq keltirilgan. Shu bilan birga asarda o`sha davrdagi madaniyat ham yoritib berilgan hisoblanadi.