TO‘QIMACHILIK MATERIALLARINI BO‘YASH TEXNOLOGIYALARINI BIOPOLIMER ISHTIROKIDA JADALLASHTIRISH - Kumush Rasulova,; Anvar Abdumajidov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya. Ushbu maqolada paxta tolali mato namunalarini faol boʼyovchi moddalar  bilan  boʼyash  jarayonlarida  bo’yashdan  oldin  tolani  modifikatsiyalash maqsadida modifikator sifatida ”Bombyx mori” biopolimerini qoʼllash imkoniyatlari oʼrganilgan.  Natijalarda  intensivlik  va  toʼyinganlikning  yuqori  qiymatlariga  ega boʼlgan ranglarni olish mumkinligi aniqlangan. Spektrokolorimetrik va fizik-kimyoviy tahlillar  natijasi  boʼyicha  biopolimer  ishtirokida  sellyuloza  tolali  matolarni  faol boʼyovchi moddalar bilan boʼyash samaradorligini oshirish imkoniyati koʼrsatilgan. Tadqiqotlar  boʼyicha  boʼyashdan  oldin  2%li  biopolimer  bilan  ishlov  berib,  rang intensivligini  63%-ga  oshirish  va  boʼyovchi  modda  sarfini  kamaytirish  imkoniyati koʼrsatilgan. Fizik-kimyoviy va fizik-mexanik tahlillar asosida tola, boʼyovchi modda va  biopolimerning  oʼzaro  molekulalararo  va  kimyoviy  bogʼlanishlarni  hosil  qilishi mumkinligi xulosa qilingan.