ҚИШЛОҚ ХЎЖАЛИГИДА КЕМИРУЧИ ЗАРАРКУНАНДАЛАРНИНГ АСОСИЙ ПАРАЗИТ-ЭНТОМОФАГЛАРИ ВА УЛАРНИНГ БИОЛОГИК САМАРАДОРЛИГИ - Уразметов Музаффар Илхамбайевич, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация:  Мақоллада  Республикамизда  етиштирилаётган  қишлоқ хўжалиги  экинининг  хусусиятлари,  биологияси  ва  уларнинг  асосий зараркунандаси  тўғрисида  олиб  борилаётган  илмий-амалий  тадқиқотларнинг натижалари асосида тўпланган маьлумотлар ёритилган бўлиб, қишлоқ хўжалик экинига иқтисодий зарар  келтириш  меьзони  юқори  бўлган  асосий  Lepidoptera туркумининг паразит оила вакилларининг биоэкологияси ривожланиш босқичи ўрганилган. Бунга  кўра  қишлоқ  хўжалигидаги  зарарли  организмларнинг  йиртқич ҳамдапаразит  энтомофаглардан  Trichogrammatidae,  Braconidae,  Ichneumonidae, Chalcididae,  Pteromalidae  оилаларига  мансуб  бўлган  бир  нечта  турлари  тур таркиблари  бўйича  изланишлар  олиб  борилган  ҳамда  систематик  таҳлил қилинган.