G‘O‘ZANING RIVOJLANISH DAVRLARI VA VEGETATSIYA DAVRIGA TURLI SIDERAT EKINLAR VA OZIQLANTIRISH ME’YORLARINING TA’SIRI - Uzaqov G‘ulomjon Oqbutayevich,; Iskandarov Bahodir Qarshievich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Maqolada  Qashqadaryo  viloyatining  och  tusli  bo‘z  tuproqlari sharoitida  yozgi  va  kuzgi  siderat  ekinlar  urug‘larini  turli  usullarda  ekishning  –g’o’zaning S-8292 navi o’sish-rivojlanishiga ta’siri yoritilgan. Respublikaning janubiy mintaqasi sharoitida yozgi siderat sifatida mosh va kuzgi siderat sifatida javdar ekinini resurstejamkor  usullarda  ekish  va  tuproqqa  kiritish  asosiy  ekin  g‘o‘zaning  o‘sish rivojlanishiga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatishi  aniqlangan.  G‘o‘zaning  to‘liq  pishish  sanasi nazorat  variantda  16  oktabrda  kuzatilgan  bo‘lsa,  yozgi  va  kuzgi  sideratlarni  turli usullarda  tuproqqa  kiritish  pishish  davrini  2-5  kungacha  qisqartirishi  aniqlangan. Qashqadaryo  viloyati  sharoitida  qisqa  (g‘o‘za-g‘alla)  almashlab  ekish  1:1  tizimida boshoqli don hosilidan keyin yozgi siderat sifatida mosh ekini va kuzgi siderat sifatida javdar  ekini  urug‘larini  tuproqqa  ishlov  bermasdan  to‘g‘ridan-to‘g‘ri  ekish  siderat ekinlarni yetishtirishda sarf-xarajatlarni iqtisod qilish bilan birga g‘o‘zaning o‘sish-rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlangan.