O'QITUVCHI FAOLIYATIDA AGRESSIV HARAKATLAR NAMOYON ETILISHINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK HUSUSIYATLARI - Yakubov Baxodirjon Muhammadjonovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  o‘qituvchi  faoliyatida  agressiv  harakatlarning  namoyon bo‘lishi va ularning ijtimoiy-psixologik hususiyatlari tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonida o‘qituvchining  shaxsiy  fazilatlari,  emotsional  holati  hamda  kasbiy  stress  darajasi pedagogik muhitga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Agressiv xulq-atvorning paydo bo‘lish omillari sifatida mehnat yuklamasining ortishi, kasbiy charchash (burnout), ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning  yetishmasligi,  o‘quvchilar  va  ota-onalar  bilan munosabatlardagi ziddiyatlar hamda shaxsiy psixologik xususiyatlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek,  agressiv  xatti-harakatlarning  o‘quvchilar  psixologik  holatiga,  sinf muhitiga va ta’lim samaradorligiga salbiy ta’siri yoritiladi. Maqolada muammoning oldini  olish  hamda  pedagogik  agressiyani  kamaytirishga  qaratilgan  psixologik  va ijtimoiy profilaktika choralariga alohida e’tibor qaratilgan.