INGLIZ VA O'ZBEK TILLARIDA "OQ" VA "QORA" SIFATLARINING KOGNITIV–DISKURSIV ASPEKTLARI - Chinaqov Abdulahad Mo'minjon o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  ingliz  va  o'zbek  tillaridagi  "oq"  va  "qora"  rang sifatlarining kognitiv va diskursiv aspektlari o'rganishga bag’ishlangan. Unda so’zning fundamental  ma’nosi,  leksik  kengayish  (metaforik  va  metonimik  qo'llanilishlar), madaniy  va  tarixiy  ma'nolar,  sintaktik  tuzilmalar,  so’z  brikmalar  va  diskursdagi pragmatik  funktsiyalar  o'rganiladi.  Kognitiv  lingvistika,  diskurs  tahlili  va  tillararo taqqoslashga tayanib, maqolada idrok tajribasi, madaniy modellar va ijtimoiy-tarixiy ma'nolar  qanday  shakllantirilishi  ta'kidlangan.  Tahlilda  ikki  til  o'rtasidagi o'xshashliklar va tafovutlar muhokama qilinadi, tarjima, madaniyatlararo muloqot va til  o'qitishga  ta'siri  ko'rib  chiqiladi  va  keyingi  tadqiqotlar  uchun  yo'nalishlar  taklif qilinadi.