AGRAR SOHADA YER DEGRADATSIYASINI BARTARAF ETISHGA QARATILGAN INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Xalimova Mashxura Xakimovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Hozirgi  globallashuv  va  iqlim  o‘zgarishi  sharoitida  yer  resurslaridan  oqilona foydalanish agrar sohaning barqaror rivojlanishini ta’minlovchi asosiy omillardan biri hisoblanadi. Qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishida yer degradatsiyasi jarayonlarining kuchayib  borishi  tuproq  unumdorligining  pasayishi,  hosildorlikning  qisqarishi  va ishlab chiqarish xarajatlarining oshishiga olib kelmoqda. Ayniqsa, sho‘rlanish, eroziya, cho‘llanish  va  biologik  degradatsiya  kabi  salbiy  jarayonlar  agrar  iqtisodiyot samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatmoqda.Shu munosabat bilan agrar sohada yer degradatsiyasini bartaraf etishga qaratilgan innovatsion texnologiyalarni joriy etish va ularning  iqtisodiy  samaradorligini  baholash  dolzarb  ilmiy-amaliy  masalalardan  biri hisoblanadi. Innovatsion agrotexnologiyalar nafaqat yer resurslarini muhofaza qilish, balki  qishloq  xo‘jaligi  mahsulotlari  ishlab  chiqarish  hajmini  oshirish,  tannarxni pasaytirish va fermer xo‘jaliklarining daromadliligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.Mazkur tezisda agrar sohada yer degradatsiyasini kamaytirish va bartaraf etishga xizmat qiluvchi innovatsion texnologiyalarning iqtisodiy samaradorligi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi.