O‘ZBEKISTON PAXTA XOMASHYOSI ASOSIDA ZAMONAVIY YIG‘IRUV USKUNALARIDA ISHLAB CHIQARISH CHIQINDILARINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI - Abdullayeva Nilufar, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada O‘zbekiston paxta xomashyosi asosida zamonaviy yig‘iruv uskunalarida  ishlab  chiqarish  jarayonida  yuzaga  keladigan  texnologik  chiqindilarni kamaytirish masalalari tadqiq etilgan. Yig‘iruv jarayonida tolalarning uzilishi, kalta tolalar ajralishi, changlanish hamda nuqsonli ip hosil bo‘lishi kabi chiqindilar mahsulot sifati  va  ishlab  chiqarish  samaradorligiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Tadqiqotda zamonaviy yig‘iruv uskunalarining texnologik imkoniyatlari, jarayon parametrlarini to‘g‘ri tanlash va boshqarish orqali chiqindilar miqdorini kamaytirish yo‘llari tahlil qilingan.  Paxta  tolasi  sifat  ko‘rsatkichlari  hamda  yig‘iruv  jarayoni  o‘rtasidagi bog‘liqlik ilmiy asosda yoritilgan. Olingan natijalar yig‘iruv korxonalarida xomashyo yo‘qotilishini  qisqartirish,  ip  sifati  va  ishlab  chiqarish  samaradorligini  oshirishga xizmat qiladi.