TEMIR TANQISLIGI ANEMIYASIDA OVQATLANISH OMILLARINING AHAMIYATI - Abdumannobova Mohizoda, (TADQIQOTLAR, 2026)
Temir tanqisligi anemiyasi (TTA) — dunyo bo‘ylab eng keng tarqalgan oziq moddalar  yetishmovchiligi  kasalliklaridan  biridir.  Uning  asosiy  xususiyati  qonda gemoglobin  miqdorining  pasayishi  va  qizil  qon  hujayralarining  yetarlicha  hosil bo‘lmasligidir.  Bu  holat  inson  organizmida  kislorod  tashish  qobiliyatining kamayishiga olib keladi va turli darajada sog‘liq muammolariga sabab bo‘ladi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkilotining ma’lumotlariga ko‘ra, dunyo bo‘yicha bir milliarddan ortiq inson turli darajadagi temir tanqisligi bilan og‘ridi. TTA ning rivojlanishida turli omillar, xususan, ovqatlanish odatlari va parhezning sifati muhim rol o‘ynaydi. Temir tanqisligi anemiyasining oldini olish va davolashda ovqatlanishning roli juda  katta.  Temir  ikki  asosiy  shaklda  ovqat  orqali  qabul  qilinadi:  heme-temir  va noheme-temir.  Heme-temir  hayvon  manbalaridan  olinadi  va  oshqozon-ichak  tizimi tomonidan yaxshi so‘riladi. Qizil go‘sht, mol go‘shti, baliq va tovuq go‘shti heme-temirga  boy  oziq-ovqatlar  hisoblanadi.  Noheme-temir  esa  o‘simlik  manbalarida mavjud bo‘lib, uning so‘rilishi murakkabroq va turli omillarga bog‘liq. Noheme-temir tarkibiga boy mahsulotlarga dukkakli ekinlar, yong‘oqlar, donli mahsulotlar, sabzavot va mevalar kiradi.