TURKISTON MUXTORIYATI PAYDO BO‘LISHI DAVRIDA MAHMUDXO‘JA BEHBUDIYNING SIYOSIY QARASHLARI HAMDA UNING MATBUOTDA YORTILISHI - Abdurasulova Mohinur Muhammadqodir qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada XX asr boshlarida Turkistonda yuzaga kelgan milliy-ozodlik  harakatining  yetakchi  namoyandalaridan  biri  Mahmudxo’ja Behbudiyning  siyosiy  qarashlari  kompleks  tahlil  etildi.  Muallif  jadidchilik harakatining  faol  vakili  sifatida  Behbudiyning  milliy  uyg’onish  g’oyalari,  ta’lim tizimini isloh etish konsepsiyasi, matbuot orqali ijtimoiy-siyosiy ongni shakllantirishga qaratilgan  faoliyati  hamda  siyosiy  modernizatsiya  haqidagi  qarashlarini  ilmiy manbalar asosida yoritadi. Shuningdek, maqolada uning “Samarqand” gazetasida e’lon qilingan  maqolalari,  millat  taraqqiyoti  haqidagi  nazariy  qarashlari,  Turkiston musulmonlarining  siyosiy  huquqlari  va  o’zini  o’zi  boshqarish  masalasiga  doir pozitsiyasi,  1916–1917  yillardagi  inqilobiy  jarayonlar  davridagi  amaliy  siyosiy faoliyati tahlil qilinadi.