MIKROBIOTA VA INSON METABOLIZMI O‘RTASIDAGI BIOKIMYOVIY BOG‘LIQLIK - Pardayeva Sabrina Sunnatovna,; Ròziyeva Sabrina Xayrullo qizi,; Sovetov Karakul Tashanovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqola  ichak  mikrobiotasi  va  inson  metabolizmi o‘rtasidagi  murakkab  biokimyoviy  o‘zaro  bog‘liqlikni  tizimli  tahlil  qilishga bag‘ishlangan.  Ichak  mikrobiotasi  organizmda  metabolik  homeostazni  saqlash, energiya almashinuvi, lipid va uglevod metabolizmini tartibga solish, immun javobni modulyatsiya qilish hamda neyroendokrin tizim faoliyatiga ta’sir ko‘rsatishda muhim rol  o‘ynaydi.  Maqolada  qisqa  zanjirli  yog‘  kislotalari  (SCFA),  safro  kislotalari metabolizmi, vitaminlar va aminokislotalar almashinuvi kabi asosiy mexanizmlar tahlil qilinadi. Shuningdek, mikrobiota tarkibining o‘zgarishi (disbioz) va uning semizlik, 2-tip qandli diabet, metabolik sindrom hamda jigar kasalliklari bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy tadqiqot yo‘nalishlari - metagenomika, metabolomika, probiotik va  prebiotik  terapiya,  shuningdek  fekal  mikrobiota  transplantatsiyasi  (FMT) istiqbollari yoritilgan. Maqola mikrobiota va metabolizm o‘rtasidagi molekulyar va klinik bog‘liqlikni chuqurroq anglashga xizmat qiladi.