YO‘L HARAKATI QOIDALARIDAGI O‘ZGARISHLAR: HUQUQIY VA AMALIY TAHLIL - Normatov Adhamjon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy  maqolada  yo‘l  harakati  qoidalaridagi  zamonaviy o‘zgarishlarning  mazmuni,  ularni  joriy  etish  zarurati  va  amaliy  natijalari  kompleks ravishda  tahlil  qilinadi.  Transport  vositalari  sonining  keskin  ortishi,  urbanizatsiya jarayonining jadallashuvi hamda aholining harakatlanish ehtiyojlari kengayishi yo‘l harakati  xavfsizligini  ta’minlashga  qaratilgan  yangi  yondashuvlarni  talab  etmoqda. Tadqiqot  jarayonida  yo‘l  harakati  sohasida  joriy  etilgan  huquqiy  yangilanishlar, avtomatlashtirilgan  nazorat  tizimlari,  piyodalar  huquqlarini  kuchaytirish,  tezlik me’yorlarini optimallashtirish hamda haydovchilar mas’uliyatini oshirishga qaratilgan choralar  o‘rganildi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatdiki,  yangi  qoidalar  nafaqat huquqbuzarliklarni kamaytirish, balki transport ishtirokchilari o‘rtasida o‘zaro hurmat va  yo‘l  madaniyatini  shakllantirishga  xizmat  qilmoqda.  Avtomatlashtirilgan monitoring tizimlari inson omili ta’sirini kamaytirib, nazoratning aniqligini oshiradi. Shu bilan birga, ekologik transport vositalari uchun alohida tartiblarning joriy etilishi barqaror transport tizimini shakllantirishga yordam beradi.