AMERIKA FOJIASI DA IJTIMOIY TENGSIZLIK VA TAQDIR: SINF MASALASI MASNAVIY TALQINI - Kenjaboyeva Farangiz Jo’rabek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  Teodor  Drayzerning  “Amerika  fojiasi” romanida ijtimoiy tengsizlik, tabaqalanish va shaxs taqdirining ijtimoiy omillar bilan belgilanishi masalasi tahlil qilinadi. Asarda bosh qahramon Klayd Griffisning hayotiy yo‘li orqali kapitalistik jamiyatning sinfiy tuzilmasi, boylik va muvaffaqiyat kultining inson  taqdiriga  ko‘rsatadigan  ta’siri  ochib  beriladi.  Maqolada  muallif  romandagi tasviriy vositalar, psixologik tahlil va ijtimoiy realizm elementlarini asosga olgan holda Klaydning fojeasining ildizlari nafaqat individual qarorlar, balki tizimli tengsizlikka borib  taqalishi  ilmiy  nuqtai  nazardan  yoritiladi.  Shuningdek,  roman  orqali  XX  asr boshidagi  Amerika  jamiyatidagi  sinfiy  tafovutlar,  gender  stereotiplari,  mehnat munosabatlari  va  ijtimoiy  adolat  masalalari  o‘zaro  bog‘liq  holda  ko‘rib  chiqiladi. Tadqiqot natijalari Drayzer yaratgan badiiy olamning zamonaviy ijtimoiy tengsizlik muammolari bilan uzviy bog‘liqligini ko‘rsatadi.